Hogyan készítsd fel kutyádat a tűzijátékra és mit tehetsz
a durrogatás alatt?

TűzijátékIjedt szempárok az ágy alatt, őrült nyüszítés, több méteres kerítéseket átugró kutyák, csukott ablakon áttörő, láncokat eltépő jószágok, pánikszerűen menekülő, félelmükben agresszívvá váló ebek, soha elő nem kerülő vagy végzetes balesetet szenvedő és okozó kedvencek.

Nem. Ezek nem kivételes esetek.

Ilyen hatása lehet a tűzijátéknak a kutyákra. De ne gondold, hogy pusztán a félős kutyák sínylik meg. Talán csak egy-egy kötél idegrendszerű, esetleg süket eb marad nyugodt ekkora hanghatás mellett. Az összes többi bizony nem jár jól. Hiszen Te is tudod, a kutyák sokkal-sokkal jobban hallanak, mint az emberek.
 

Nézzük mit tehetsz megelőzésként
és mit tehetsz a tűzijáték alatt:

 1. Mikrochip: Tetess chipet a kutyádba az állatorvossal, ez egyébként is kötelező!
   
 2. Chip regisztráció: Ha a chip nincs regisztrálva a Magyar Állatorvosi Kamara kisállat nyilvántartó rendszerben, akkor nem ér semmit az egész. A petvetdata.hu oldalon tudod ellenőrizni a chipszám alapján, hogy beültetés után regisztrálták-e a chipet az adataiddal. Ha nincs regisztrálva, azonnal keresd fel az állatorvosodat.
   
 3. Biléta: Ha már van, ellenőrizd, hogy olvasható-e rajta a számod. Ha nincs, tegyél vízálló bilétát a nyakörvre elérhető telefonszámmal vagy számokkal. A nyakörv belsejébe is írd fel vízálló filccel. A kutya neve mit sem ér a bilétán, ha nincs hozzá elérhetőség.
   
 4. Nyakörv és hám: Ellenőrizd, hogy a kutyád ne tudja könnyen kihúzni magát séta közben. Ha kell, vedd szorosabbra. Megfulladni nem fog, viszont ezzel megelőzheted, hogy ijedtében ki tudja rántani magát és világgá fusson.
   
 5. Póráz: Fogd szorosan a séták alatt. Ha szilveszterről van szó, akár már néhány nappal előtte és utána is. Ha megijed a kutyád, ne tudja kitépni magát a kezedből. Szilveszter éjjel, illetve augusztus huszadikán este pedig már ne engedd el.
   
 6. Fontos elérhetőségek: Legyenek nálad a helyi állatvédő szervezetek, menhelyek, gyepmesteri telepek és az ügyeletes állatorvosok elérhetőségei. Mentsd el a telefonodba. Sosem tudhatod, mikor jönnek jól. Lehet, hogy épp Te találsz rá egy tűzijátéktól megriadt kutyára.
   
 7. Lemozgatás, séta: Tűzijáték előtt igyekezz jól lemozgatni a kutyádat egy nagy sétával. Az utolsó aznapi már csak egészségügyi séta legyen és lehetőleg minél korábbra tedd, amikor még nincs nagy dáridó. Az egyébként nem sétáló kerti kutyát is érdemes a környéken körbevinni, hogy ha megszökik, nagyobb eséllyel találjon haza.
   
 8. Figyelemelterelés, szellemi lefoglalás: Tanult és feladatokat, trükköket ismerő kutyával bátran gyakorolj a tűzijáték alatt, de játszhatsz is vele, hogy eltereld a figyelmét. Nagyon hasznos, ha a tűzijáték előtti hetekben, napokban keresel az interneten tűzijátékos videókat és azokat lejátszva gyakorolsz, természetesen csak fokozatosan növelve a hangerőt. Ha ügyesen reagál, jutalmazhatod finom falatokkal. A tényleges tűzijáték éjjelén kapcsolj be alapzajnak valami zenét, ami tompítja a zajokat.
   
 9. Viselkedj természetesen: Ha te is aggódsz, ő jobban fog. Ezzel pedig nem segítesz. Amikor fél, ne simogasd, ne babusgasd, ne éreztesd vele, hogy sajnálod, mert ezzel megerősíted benne, hogy baj van, és még kevésbé érzi magát biztonságban. Hagyd, hogy elbújjon, ha akar. Amíg nem tesz kárt magában, a legjobb, ha békén hagyod vagy a fenti módszerekkel eltereled a figyelmét.
   
 10. Nyugtató: A gyengébb idegrendszerű és hangokra extrém módon érzékeny kutyáknak ajánlott lehet nyugtatót adni. Gyógyszert csak és kizárólag az állatorvossal egyeztetve használj és az adagolást szigorúan tartsd be, hiszen lehetnek egészségügyi kockázatok és fennállhat a túladagolás veszélye. Ne feledd, ami a szomszéd kutyának használt, az a Tiédnek halálos is lehet! Olyan nyugtatót kérj, ami nem csak fizikailag „bénítja meg”, hanem a tudatára is nyugtatóan hat, mert ha csak mozogni nem tud, attól még stresszben lehet és talán jobban is megviselni, hiszen még menekülni sem tud. Időben tárgyalj az orvossal, hogy ha rendelni kell a nyugtatót, legyen idő beszerezni! Nyugtató hatása alatt lévő kutyát pedig soha ne hagyj magára!
   
 11. Elzárás: Zárd biztonságos és jól hangszigetelt helyre a kutyádat, ahol a legkisebb kárt tudja tenni magában és a környezetében. A kerti kutyát is engedd be! Legalább a garázsba vagy a pincébe és tedd el onnan a veszélyes tárgyakat. A kerítés nem elég. Az ijedt kutya fizikai korlátait meghazudtoló módon képes mászni, ugrani, ásni, rombolni. Ne becsüld alá képességeiket! A cikk elején leírt reakciók tényleg nem egyedi esetek.
   
 12. Soha ne hagyd egyedül: Se a lakásban, se a kertben. Ha nem tudsz otthon maradni, szervezz neki felügyeletet vagy legalább kérd meg a szomszédot, hogy nézzen rá időnként és hívjon, ha gond van.
   
 13. Ne hagyd őt ijesztgetni: Ez különösen szilveszterkor fontos. A szilveszteri maszkok, trombiták és az ittas, furcsán mozgó emberek ijesztőek lehetnek a kutyádnak. Tartsd távol tőle őket!
   
 14. Ha állatot találsz: Ha mások el is mennek mellette, Te ne tedd, mert lehet, hogy Te vagy az utolsó esélye. Próbáld meg biztonságos helyre zárni, amíg nem éred el a gazdáját vagy a segítő szervezeteket. Ha teheted, vidd állatorvoshoz, aki megnézi, van-e benne chip. Hátha azonnal megvan a gazdi. Gondolj arra, Te mennyire örülnél, ha az elszökött kutyádat valaki megmentené. De az is lehet, hogy emberéletet is mentesz azzal, hogy nem hagysz egy kutyát az úttesten futkosni.

Ne feledd! A legtöbb baj megelőzhető, ha tudatos és gondos gazdi vagy. Mindig a gazdi felelőssége, hogy a kutyája biztonságban legyen és se magában, se másban ne okozzon kárt. Inkább készülj fel, és ne történjen semmi!

Vigyázz a kutyusodra, és kérjük, oszd meg a fenti tanácsokat más gazdikkal is!

 

Tetszett a cikk? Köszönjük, ha megosztod!

Szuper kutyás cuccokra vágysz? Nézz körül a Puszipacsi webshopban! >>

 

 

                    

Örülnél hasznos, érdekes, szív-
melengető és vidám kutyás híreknek?


Szóljunk Neked azonnal a Puszipacsi akciókról és újdonságokról? Nosza! Csatlakozz a Puszipacsi olvasók egyre népesebb táborához!

Iratkozz fel most! ››››››››


A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadtad a feliratkozási feltételekeinket.
A feliratkozáskor megadott adataidat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek nem adjuk át. Elektronikus leveleinkről bármikor leiratkozhatsz az e-mailek alsó soraiban elhelyezett leiratkozási linkre kattintva, illetve feliratkozási adataidat ugyanitt módosíthatod.

A feliratkozással kifejezett előzetes hozzájárulásodat adod, hogy a puszipacsi.hu oldalt üzemeltető Chrome Ball Bt.-től elektronikus leveleket fogadj, amelyek bizonyos esetekben közvetlen vagy közvetett módon reklámot is tartalmazhatnak.

A hírlevélben és a puszipacsi.hu oldalon szereplő minden információ és képi anyag jogvédett, azokat csak a forrás megjelölésével és a puszipacsi.hu oldalra mutató link elhelyezésével lehet felhasználni, publikálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.