7 ok, amiért a kutyások egészségesebbek lehetnek

Aki kutyás, az is marad – szoktuk mondani. És ez nem véletlen. Mi, kutyások, nem pusztán magát az állatot szeretjük, hanem érzékeljük is a tartásukkal járó pozitív hatásokat. A kutya megadja a lehetőséget, sőt, megköveteli, hogy többet foglalkozzunk magunkkal. Mind a fizikai, mind a mentális egészségünkre jó hatással van. Aki ezt egyszer megtapasztalja, soha többé nem akar kutya nélkül élni. Lássuk, miért…

Puszipacsi-kutyával-egészségesebb-k


A kutyatartás egészségügyi előnyei

 

1. A kutya mozgásra bír!

Napi legalább három séta. Hóban, esőben, szélben, sárban, napsütésben. Valljuk be, kevés ember veszi rá magát erre minden nap a kutyásokon kívül. A séta pedig az ember számára az egyik legtermészetesebb, legegészségesebb mozgás. Serkenti a vérkeringést, erősíti a tüdőt, felfrissíti az agyat, segíti a szervezet méregtelenítését, a csontok, ízületek és izmok jó kondiban tartását. Ideális eset lenne, ha a kerti kutyát is legalább napi egyszer sétáltatnád. Mozogjatok együtt minél többet a friss levegőn!

2. A kutya depresszióellenes hatású!

Azokon az embereken, akik kutyát tartanak, sokkal kevésbé uralkodik el a magányosság érzése. Hasznosságérzetük kevésbé sérülékeny, ha gondoskodhatnak egy állatról. A kutyák kifinomult érzékelése és kommunikációja pedig képes a gazdinak egy kis „napfényt” csempészni még a sötétebb pillanatokba is. Gondolj csak a kutyapuszira, amikor szomorú vagy!

3. A kutya társaságot ad!

Nem csak önmaga által. Megfigyelted már, hogy kutyasétáltatás közben mérföldekkel előbb képes vagy szóba állni vadidegen emberekkel? A kutya összehoz, összetart. Egy kutyás embernek számos kutyás ismerőse, barátja akad, akikkel kutya nélkül valószínűleg nem is találkozott volna. Az ember pedig társas lény. A mentális egészség nélkülözhetetlen része, hogy embertársainkkal meg tudjuk osztani örömünket, bánatunkat, gondolatainkat. A kutya ebben is segít. Kiváló kapcsolatteremtő, akár párkeresés terén is. :)

4. A kutya béketeremtő!

Természetes igénye a rend, a nyugalom a „falkán” belül. Ha két ember hevesen vitázik egy kutya jelenlétében, szinte biztos, hogy az eb jelzi nemtetszését, békére való igényét. Ez persze több formában is megmutatkozhat. Egyes kutyák csak zavartan csóválnak, mások ugatnak, ugrálnak, kaparnak, puszit osztanak és vannak olyanok is, akik őrző-védő ösztöneikkel komolyabban közbe is lépnek. Természetesen, ez utóbbi okozhat problémát, ha nincs helyén a kutya-gazdi viszony, de alapvetően a kutyák nagy százalékban segítenek megelőzni a viták elfajulását. Sőt, képesek gátakat ledönteni az emberek között.

5. A kutya megnevettet!

Fogadjunk, hogy Te is ismered a kutyád bohóc énjét. Azt a játékos örömködést, amit kortól, fajtától függetlenül bármelyik eb képes művelni. Ember legyen a talpán, akinek ilyenkor nem görbül mosolyra a szája. Megőrülős futkározás, elégedett hempergés, játékdobálás, dumálós ugatás, pacsiosztás, bújócskázás, vadászós szöcskeugrás, lehetetlen fekvőpózok, stb. A nevetés pedig köztudottan gyógyít, hiszen feszültséget old. Nevess sokat! A kutyádnak is jobb egy boldog gazdi!

Puszipacsi-kutyával-mozgás_2-k

6. A kutya erősítheti az immunrendszert!

Egyre több vizsgálat foglalkozik azzal, hogy a kutyával felnövő gyerekeknél kisebb eséllyel alakul ki a későbbiekben allergia. A gyerekek szervezete a mellettük lévő kutya által idejében találkozik több lehetséges allergénnel (pollenek, stb.), így kialakulhat a megfelelő védelem, és megnőhet a szervezet betegségekkel szembeni ellenálló-képessége.

7. A kutya biztonságérzetet ad!

Nem kell, hogy robusztus, kiképzett kutyád legyen. Ha egy sötét, ismeretlen utcán végig kell menned, mit választanál? Kutyával vagy nélküle mennél át szívesebben? A legtöbb ember a kutyája mellett biztonságban, nyugodtabban érzi magát. Nem csak a kutya védőösztöne miatt, hanem mert kitűnő érzékszerveiknek köszönhetően sokkal előbb érzékelhetik a veszélyt. Nem véletlen, hogy ma már rengeteg ember nyugalmát biztosítják a különböző segítőkutyák. Egy rohamjelző kutya az epilepsziában szenvedőknek például életmentő is lehet. De egy képzetlen kutya is jóval előbb képes földrengést, tüzet, szagokat, hangokat érzékelni, mint mi, emberek.

 

 

Tetszett a cikk? Köszönjük, ha megosztod!

Szuper kutyás cuccokra vágysz? Nézz körül a Puszipacsi webshopban! >>

 

                    

Örülnél hasznos, érdekes, szív-
melengető és vidám kutyás híreknek?


Szóljunk Neked azonnal a Puszipacsi akciókról és újdonságokról? Nosza! Csatlakozz a Puszipacsi olvasók egyre népesebb táborához!

Iratkozz fel most! ››››››››


A feliratkozással kijelented, hogy megismerted és elfogadtad a feliratkozási feltételekeinket.
A feliratkozáskor megadott adataidat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek nem adjuk át. Elektronikus leveleinkről bármikor leiratkozhatsz az e-mailek alsó soraiban elhelyezett leiratkozási linkre kattintva, illetve feliratkozási adataidat ugyanitt módosíthatod.

A feliratkozással kifejezett előzetes hozzájárulásodat adod, hogy a puszipacsi.hu oldalt üzemeltető Chrome Ball Bt.-től elektronikus leveleket fogadj, amelyek bizonyos esetekben közvetlen vagy közvetett módon reklámot is tartalmazhatnak.

A hírlevélben és a puszipacsi.hu oldalon szereplő minden információ és képi anyag jogvédett, azokat csak a forrás megjelölésével és a puszipacsi.hu oldalra mutató link elhelyezésével lehet felhasználni, publikálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.